62. Altın Portakal Film Festivali’nde Belgesel ve Kısa Film Gösterimleri
62. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde çeşitli belgesel ve kısa filmler izleyiciyle buluştu, yönetmen ve yapımcılar gösterim sonrası soruları yanıtladı.
62. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Aspendos ve Perge salonlarında farklı tür ve konularda filmlerle dolu dolu bir gün yaşattı. Festivalde, otokurmaca hikâyeleriyle tanınan bir yazarın belgeseli "The Making of Michale Petite" Ulusal Belgesel Yarışması kapsamında gösterildi. Yönetmen Feyyaz Yıldırım, yapımcı Ferahnaz Ör ve ortak yapımcı Melda Çınar, film sonrası seyirciyle bir araya gelerek projeyi ve risk alma sürecini anlattı. Yıldırım, gerçeklik algısına dair düşüncelerini paylaşarak, hayatın kurmaca yönüne vurgu yaptı.
Türkiye’nin ilk kadın gazetecisi Sabiha Sertel’in hayatını konu alan "Roman Gibi" belgeseli de AKM Perge Salonu’nda gösterildi. Yönetmen Tayfun Belet ve Sabiha Sertel’in yeğeni Nur Deriş, film ve ifade özgürlüğü üzerine soruları yanıtladı. Belet, filmin Türkiye’den yurt dışına giden önemli değerlerin hikayesini anlattığını belirterek, izleyiciyi rahatsız etmeyi amaçladığını söyledi. Deriş ise Cumhuriyet’in taşıdığı zorluklara dikkat çekti.
"Nilgün" belgeseli, Türk edebiyatının özgün isimlerinden Nilgün Marmara’nın hayatını ele alıyor. Yönetmen Tolga Oskar ve ekibi, Marmara’nın dil kullanımı ve yaşamına odaklandıklarını, intihara vurgu yapmaktan kaçındıklarını ifade etti.
Ulusal Kısa Film Yarışması’ndan ikinci seçki AKM Perge Salonu’nda sunuldu. "Giderayak" filminin yönetmeni Nuh Lalbay, oğlunun yurt dışına gitme tavsiyesinden yola çıkarak filmi tartışmaya açtığını belirtti. "Akşam Yemeği" filminin ekibi ise senaryonun gerçek yaşam deneyimlerinden esinlendiğini ve uzun metraj planlarını paylaştı. "Defne" filminin yönetmeni Hamdi Furkan Yıldırım, mitolojik hikâyelerden ilham aldığını anlattı.
Festivalin Sinema Okulları Öğrenci Filmleri Yarışması’ndan ikinci seçki ise AKM Aspendos Salonu’nda gösterildi. Yönetmenler Zeynep Aslı Yoncu, Zübeyde Melek Algül, Onur Sürek, Hasan Hüseyin Korkmaz, Abdurrahim Karabulut ve Musa Uysun, gösterim sonrası düzenlenen söyleşilere katıldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
YORUMLAR
