Adem Dönmez: Yapay Zeka Tembelleştirme Etkisi Kişiye Göre Değişiyor
Adem Dönmez, yapay zekanın tembelleştirme etkisinin kişiden kişiye değiştiğini ve temel çizim becerilerinin öneminin arttığını belirtti.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve illüstrasyon sanatçısı Adem Dönmez, yapay zekanın insanları tembelleştirdiği tartışmalarına dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
Son zamanlarda sıkça gündeme gelen yapay zeka konusuna değinen Dönmez, teknolojinin kullanım şekline bağlı olarak farklı sonuçlar ortaya çıktığını ifade etti. Yapay zekayla ilk defa tanışan ve temel çizim eğitimi bulunmayan kişiler için bu teknolojinin tembelleştirici bir etkisi olabileceğini belirtti. Ancak, el çizimi pratiği olan ve bu alışkanlığı devam ettiren kişilerde aynı durumun geçerli olmadığını vurguladı.
Gençler ve Sektörel Değişimler
Dönmez, özellikle gençler açısından bu durumun bir risk oluşturabileceğine dikkat çekti. Oyun sektöründe faaliyet gösteren bazı firmaların işe alım süreçlerinde değişikliklere gittiklerini aktardı. Daha önce dijital portfolyolar üzerinden yapılan değerlendirmelerin yerini, günümüzde yalnızca kurşun kalem ve beyaz kağıtla yapılan çizim sınavlarının aldığını söyledi. Bu uygulamayla adayların temel becerilerinin ölçüldüğünü belirten Dönmez, "Portfolyosu güçlü görünen bazı adayların temel çizim becerilerinde yetersiz kaldığı gözlemleniyor" ifadesini kullandı.
Yapay Zekanın Hızlı Adaptasyonu ve Kullanımı
Yapay zekanın hayatımıza beklenenden daha hızlı adapte olduğunu vurgulayan Dönmez, bu teknolojinin sunduğu sonuçların hâlâ tartışmaya açık olduğunu dile getirdi. Konuya ilişkin birçok deney yaptığını belirten sanatçı, kendi çalışma yönteminde yapay zekayı doğrudan üretim aracı olarak kullanmadığını söyledi.
"Yapay zekayı asistan olarak kullanıyorum"
Dönmez, yapay zekayı daha çok yardımcı bir araç olarak gördüğünü belirterek, "Farklı eskizler üretiyorum, ardından içlerinden en uygun olanı seçerek kendi çalışmamı geliştiriyorum" dedi. Gelecekte yapay zekanın en doğru kullanım biçiminin asistanlık olacağını düşündüğünü ifade etti.
Teknolojik Gelişim ve Güncel Durum
Adem Dönmez, bu süreci grafik tasarım yazılımlarının geçmişteki gelişimine benzetti. Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator gibi programların ilk dönemlerinde oldukça sınırlı özelliklere sahip olduğunu hatırlattı. Yapay zeka araçlarının da benzer bir gelişim sürecinden geçtiğini söyledi.
Mevcut yapay zeka teknolojilerinin daha çok amatör kullanıcılara yönelik göründüğünü belirten Dönmez, daha gelişmiş sistemlerin yüksek maliyetlerle veya sınırlı erişimle kullanılabildiğini aktardı. Yapay zekaya gereğinden fazla anlam yüklenmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Şu anki haliyle çok yeterli değil" dedi.
- KÜTAHYA
Ufuk Tekin
Haber Editörü
Deneyimli haber editörü ve yazar.