4 Haziran 2026 Perşembe
Güvenlik06 03 202600:573 dk okuma1 okunma

Bakan Kacır: Türkiye'nin Askeri ve Ekonomik Gücü Hızla Büyüyor

Bakan Kacır, Türkiye'nin askeri ve ekonomik gücünün hızlı büyüdüğünü, savunma sanayinde dünya lideri konumuna ulaştığını açıkladı.

Bakan Kacır: Türkiye'nin Askeri ve Ekonomik Gücü Hızla Büyüyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin askeri gücünün temel unsurlarından olan ordunun ileri teknolojiyle donatılması gerektiğinin altını çizdi. Savunma sanayindeki gelişmeler sayesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dünyanın en modern savunma sistemlerine sahip olduğunu ifade etti.

Kacır, Malatyalı İş İnsanları Derneği'nin (MİAD) İstanbul'daki geleneksel iftar programında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin zorlu bir coğrafyada bulunduğunu ve özellikle kuzeyde devam eden savaşın belirsizlik yarattığını dile getirdi. ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının dünya düzeninde kalıcı değişikliklere yol açtığını belirtti.

Askeri Güç ve Teknolojik Üstünlük

Bakan, Türkiye'nin son 23 yılda önemli ilerlemeler kaydettiğini, savunma sanayisinde atılan adımların ordunun teknolojik kapasitesini artırdığını vurguladı. "Cephede güçlü değilseniz, masada güçlü olamazsınız" diyerek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dünyada en güçlü ordulardan biri olduğunu söyledi. İnsansız hava araçlarında yüzde 68 pazar payıyla dünya lideri olduklarını belirtti.

Türkiye'nin jet motorlu silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve havadan havaya füze kabiliyetiyle dünyada tek ülke olduğunu ifade eden Kacır, ayrıca yerli hava savunma sistemleri, seyir füzeleri, balistik füzeler, elektronik harp ve uydu teknolojilerinde önemli gelişmeler sağlandığını aktardı. Ayrıca, siber kabiliyetlerde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını kaydetti.

Ekonomik Güç ve Sanayi Gelişimi

Bakan Kacır, askeri gücün yanında ekonomik gücün de önemine işaret ederek, teknolojik ilerlemenin kritik olduğunu söyledi. Son 23 yılda Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) sayısının 191'den 373'e çıktığını, OSB'lerdeki fabrika sayısının 11 binden 60 bine yükseldiğini belirtti. İstihdamın ise 415 binden 2 milyon 700 bine ulaştığını vurguladı.

Türkiye'nin AR-GE faaliyetlerine yaptığı yatırımların da büyük artış gösterdiğini anlatan Kacır, teknoparklarda 12 bin 500 girişimci ve 311 bin AR-GE personeli bulunduğunu, yıllık AR-GE bütçesinin 1,2 milyar dolardan 20 milyar dolara çıktığını söyledi. Bu gelişmelerin özel sektör sayesinde gerçekleştiğini ifade etti.

Türkiye'nin sanayi katma değerinin 41 milyar dolardan 241 milyar dolara yükseldiğini, ekonomik büyüklüğün 1,6 trilyon dolara ulaştığını ve kişi başı milli gelirin 18 bin doları geçtiğini aktardı.

Yatırım ve Kalkınma Projeleri

Kacır, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı ile yüksek teknoloji ürünleri ve projelerine finansman sağlandığını söyledi. Şimdiye kadar 73 proje desteklendiğini ve toplam büyüklüğün 397 milyar lira olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye tarihinin en büyük teşvik programı HIT-30'un hayata geçirildiğini ifade etti.

Sanayi alanlarının yerel kalkınma için önemli olduğunu, ancak sanayinin hâlen Marmara Bölgesi ve üç farklı bölgede yoğunlaştığını belirtti. 15 ilin toplam sanayi katma değerinin yüzde 85'ini oluşturduğunu dile getirdi. Terörle mücadelede elde edilen başarının, yatırımların yaygınlaşmasına katkı sağladığını söyledi.

Malatya'nın Kalkınması ve Deprem Sonrası Destekler

Bakan, Sanayi Alanları Master Planı kapsamında Orta Anadolu hattı ve Malatya'nın da içinde bulunduğu gelişim koridorlarının kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı. 6 Şubat 2023'te yaşanan deprem sonrası Malatya'da sanayi alanlarının genişletildiğini, OSB büyüklüğünün 650 hektardan 2 bin 314 hektara çıktığını ve istihdamın 5 binden 25 bine ulaştığını söyledi.

Deprem sonrası 640 hektarlık 4 yeni sanayi alanı ilan edildiğini, Malatya'da sanayi projelerine yönelik 7 milyar 300 milyon lira finansman sağlandığını belirtti. Ayrıca, KOSGEB destek programlarıyla depremde zarar gören iş yerlerine 8 milyar 700 milyon lira kaynak aktarıldığını söyledi.

Malatya Gençlik ve Bilim Merkezi Projesi

MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş, Malatya Gençlik ve Bilim Merkezi'nin sadece bir bina değil, deprem sonrası Malatya'nın geleceğe umutla bakmasını sağlayacak kalıcı bir eser olduğunu ifade etti. Merkezin gençlerin bilime, teknolojiye erken yaşta temas etmelerini sağlayacağını ve Türkiye'nin geleceğine önemli katkılar sunacağını belirtti.

Programın sonunda Bakan Kacır ve heyeti, Malatya Gençlik ve Bilim Merkezi'nin imza törenine katıldı.

Türkiye'nin savunma sanayisindeki gelişmeler, HAVELSAN Sancar İnsansız Deniz Aracı'nın hizmete alınması gibi projelerle de destekleniyor.

Paylaş:
Serkan Demir

Serkan Demir

Haber Editörü

Deneyimli haber editörü ve yazar.