Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenen Antalya Kitap Fuarı’nın onur konuğu, Türk edebiyatının ve müziğinin usta ismi Zülfü Livaneli oldu. Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) gerçekleşen söyleşi, salonun tamamen dolmasıyla büyük ilgi gördü. Livaneli, son kitabı “Bekle Beni” üzerine yaptığı konuşmada, kitabın bir direnişi anlattığını vurgulayarak, “Derinden bir edebiyatçı insana inanır, yüreğindeki cevhere güvenir. Bir gün insanlık bu karanlığı mutlaka yenecek” dedi.

“Kitapla umuda, adalete, özgürlüğe…” temasıyla düzenlenen fuar, Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi’nde kitapseverlerin yoğun katılımıyla başladı. Livaneli, “Edebiyatın Toplumu Dönüştürme Etkisi” başlıklı söyleşide okurlarıyla buluştu. Söyleşiyi Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Büşra Özdemir de takip etti.

Yazar Serhat Kaya’nın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, Kaya fuarın gelişiminde emeği geçenlere teşekkür etti. Livaneli ise Antalya’ya özel bir sevgi beslediğini belirterek, “Antalya sadece Türkiye’de değil, dünyada da önemli bir şehir. Deniz, dağ ve turizmin yanı sıra kültürüyle de öne çıkıyor. İlk konserimi burada verdim ve her gelişimde Antalya’nın insanlarının yüreğini aydınlattığını hissediyorum” diye konuştu.

Livaneli, son kitabı “Bekle Beni” hakkında, “Bu eser bir direniş hikayesi. Okurlar bazen yaşadıklarımızın gerçek olup olmadığını soruyor. Bizler daha fazlasını yaşadık ama nasıl bu kadar umutlu kalabildiğimizi merak ediyorlar. Çünkü edebiyat insanın içindeki ışığa inanır. İnsanlık karanlığı mutlaka yenecek” ifadelerini kullandı. Söyleşi sonunda Başkan Vekili Büşra Özdemir, Livaneli’ye “Patara’nın Deniz Feneri” heykelini ve çiçek takdim etti.

Başkan Vekili Özdemir, fuarın 15 yıl önce çadırlarda başladığını ve bugün Zülfü Livaneli gibi önemli isimlerin desteğiyle fuar ve kongre merkezlerine sığmadığını belirtti. “Bu yılki temamız ‘Kitapla umuda, adalete, özgürlüğe…’ oldu. Bu temaya en çok anlam katan isimlerden biri de Livaneli. Onun sesi ve sözüyle büyüdük, ruhumuzu besledik. Karanlıklar çökmeyecek, birlikte aydınlığa çıkacağız” dedi.

Fuarın ilk gününde ayrıca Türk dağcı, yazar ve fotoğrafçı Nasuh Mahruki, Nilay Şanlı, Zekiye Yüksel, Ecmel Tayfun Bozoğlu ve Şehmus Ay da okurlarıyla buluştu.


Kaynak: Beyaz Haber Ajansı (BYZHA)