Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği çerçevesinde gerçekleştirdiği ürün güvenliği denetimlerinin sonuçlarını açıkladı.
Oyuncaktan yapı malzemelerine, tıbbi cihazlardan tekstil ürünlerine kadar geniş bir ürün yelpazesinde yapılan risk esaslı denetimlerle, güvensiz ürünlerin ülkeye girişinin önüne geçiliyor. Böylece insan, hayvan ve çevre sağlığı korunurken yerli üreticiler de haksız rekabete karşı destekleniyor.
TAREKS İLE 424 MİLYON ÜRÜNÜN GİRİŞİ ENGELLENDİ
2011 yılında uygulamaya konan Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) kapsamında bugüne kadar 49 milyar adet sanayi ürünü denetlendi. Bu denetimler sonucunda 424 milyon adet uygunsuz ve güvensiz ürünün Türkiye’ye girişi engellendi.
Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerle de uygunsuz tarım ve gıda ürünlerinin ülkeye girişi önlendi.
Bakanlık, bu denetimlerin piyasada kaliteli ürün arzını artırdığına dikkat çekti.
708 MİLYON ÜRÜN TOPLATILDI, 5 MİLYAR TL CEZA UYGULANDI
2009 yılından itibaren piyasaya sunulan ürünlerde yapılan denetimlerde 708 milyon adet uygunsuz ve güvensiz ürün ya uygun hale getirildi, ya piyasaya arzı yasaklandı ya da toplatıldı.
Güvensiz ürün sunanlara toplamda 5 milyar TL idari para cezası kesildi. Bakanlık, 8 yetkili kuruluşla iş birliği içinde denetim faaliyetlerini sürdürmeye devam edeceğini belirtti.