İstanbul’da, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 87. yıl dönümünde saatler 09.05’i gösterdiğinde metrolardan otobüslere kadar tüm toplu taşıma araçları durdu. İstanbullular, bağımsızlık ve özgürlüğün mimarına olan minnetlerini saygı duruşuyla ifade etti.
Atatürk’ün anma günü vesilesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Saraçhane yerleşkesinde Genel Sekreter Prof. Dr. Volkan Demir, Genel Sekreter Yardımcıları ve İBB bürokratlarının katılımıyla resmi bir tören düzenledi. Ayrıca İBB’ye bağlı kuruluşlar, iştirakler ve hizmet noktalarında da Atatürk için anma etkinlikleri gerçekleştirildi.
TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA SAYGI DURUŞU
İstanbul’da metro, vapur, otobüs ve tramvay seferleri, saat 09.05’te bir dakikalığına durdu. Bu anlarda yolcular ve sürücüler, “Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.” anonsuyla karşılandı. Ardından Kurtuluş Savaşı’nın Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, saygı ve özlemle anıldı.
METRODA 126 BİNİN ÜZERİNDE YOLCU SAYGI DURUŞUNDA
Metro İstanbul’un işlettiği 18 hatta, 236 istasyonda ve 1.015 araçta saat 09.05’te seferler durdu. Yapılan anonsun ardından 126.543 yolcu saygı duruşuna katıldı ve ardından hep birlikte İstiklal Marşı okundu. İETT ve Özel Halk Otobüsleri de aynı şekilde seferlerine kısa süreli ara vererek saygı duruşu gerçekleştirdi. Araç sürücüleri ve yolcular, bu anın ardından güvenli şekilde yolculuklarına devam etti.
KOZYATAĞI İSTASYONU’NDA DUYGUSAL ANMA
Metro İstanbul’un 2023 yılında hizmete açtığı M8 Bostancı-Parseller Metro Hattı’ndaki Kozyatağı İstasyonu’nda, üst yönetim, çalışanlar ve yolcuların katılımıyla üçüncü kez saygı duruşu ve çelenk bırakma töreni yapıldı. İstasyonda sanatçı Murat Daşkın tarafından hazırlanan “Cumhuriyetin Gözleri” adlı üç boyutlu eser çevresinde özel bir anma alanı oluşturuldu. Atatürk çiçekleriyle süslenen bu alanda, yolcuların Atatürk’e duygu ve düşüncelerini yazabildiği kalp şeklinde bir pano yer aldı. Törene katılanlar panoya yoğun ilgi gösterdi ve yüzlerce not bıraktı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
