31 Ekim Dünya Tasarruf Günü, Türkiye’de ve dünya genelinde finansal bilinçlenmenin artması ve hane halklarının ekonomik güçlenmesi açısından önemli bir hatırlatma olarak öne çıkıyor. Değişen ekonomik koşullar, bireylerin tasarrufa yaklaşımını köklü şekilde değiştirdi ve erişilebilir finansman modellerine olan talebi artırdı.
Tasarruf Finansman Sektörü Tarihi Bir Büyüme Süreci Yaşıyor
Bu dönüşüm, sektörün büyüme rakamlarına da yansıdı. Tasarruf finansman modeli, Türkiye ekonomisinde kalıcı bir yer edinirken, Finansal Kurumlar Birliği (FKB) verilerine göre 9 lisanslı şirketin faaliyet gösterdiği sektör 2025’in ilk yarısında, 2024’ün aynı dönemine kıyasla rekor bir büyüme gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi yüzde 260 artarak 111,8 milyar TL’den 402,6 milyar TL’ye yükseldi. Aktif büyüklük ise yüzde 264 artışla 47,8 milyar TL’den 174 milyar TL’ye çıktı. Sektör, 489 şubede 6 bin 500’den fazla kişiye istihdam sağlarken, 761 bini aşkın katılımcısıyla Türkiye’de finansal kapsayıcılığın en yaygın modellerinden biri haline geldi.
Sektörün büyümesinde önemli bir paya sahip olan Fuzul, 151 şubesiyle toplam şube ağının yaklaşık yüzde 31’ini oluşturuyor. 45,89 milyar TL’yi aşan aktif büyüklüğüyle sektör varlıklarının dörtte birinden fazlasını yöneten şirket, 2025’in ilk yarısında 100 bini aşkın yeni müşteri kazandı.
Fuzul, bu yıl gerçekleştirdiği yaklaşık 65 bin ev ve araç teslimatıyla hane ekonomisine 62 milyar TL finansman sağladı. Bu tutar, 2024 yılındaki toplam teslimat hacminin üç katından fazla. Son beş yılda sağlanan 86,5 milyar TL’lik toplam finansmanın yüzde 70’i yalnızca bu yılın ilk dokuz ayında gerçekleşerek, tasarruf finansman sektörünün ulaştığı tarihi büyüme ivmesini açıkça ortaya koydu.
“Sektörün Başarısı Modelimize Olan Güveni Gösteriyor”
Fuzul Tasarruf Finansman AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, sektörün yakaladığı büyümenin sadece sayısal bir başarı olmadığını, aynı zamanda toplumsal bir dönüşümü işaret ettiğini belirtti. Akbal, tasarrufu sadece ekonomik değil, toplumsal bir değer olarak gördüklerini vurgulayarak şunları söyledi: “Dünya Tasarruf Günü bizim için sadece takvimde bir gün değil; geleceğe dair bilinç ve temel insani ihtiyaç olan güvencenin ifadesidir. Tasarruf, bu topraklarda her zaman ailelerin hayallerini gerçekleştirmesinin, bir yuva kurmasının ilk adımı olmuştur. Günümüzde bu ihtiyaç değişmedi ancak ulaşma yolları farklılaştı. Tasarruf finansman sistemi artık sadece ev veya araç sahibi olmanın değil, finansal okuryazarlığı artırarak geleceği planlamanın da en erişilebilir yolu haline geldi. Fuzul olarak bu dönüşümün öncüsü olmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Sektörün rekor büyüme ivmesi, modelimizin güçlü bir toplumsal ihtiyaca yanıt verdiğinin kanıtıdır. Son 5 yılda sağladığımız finansmanın yüzde 70’ini bu yıl gerçekleştirmiş olmamız, modelimize duyulan güveni ve toplumsal karşılığını net biçimde gösteriyor. Bu ivmeyi koruyarak yıl sonunda 200 bini aşkın yeni müşteriye ulaşmayı hedefliyoruz.”
Akbal, toplumsal fayda misyonlarını güçlendirerek sürdüreceklerini belirtti ve sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizin dört bir yanında şubeleşmeyi artırarak modelimize erişimi genişleteceğiz; müşterilerimizin deneyimini iyileştirmek için dijitalleşme yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Büyümemizle paralel olarak daha fazla istihdam sağlayacak ve daha çok kişinin finansal hedeflerine ulaşmasına destek olacağız. Tasarruf finansman modelimizle toplumun her kesiminin geleceğe güvenle bakmasını sağlamaya devam edeceğiz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                