İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), DenizBank konserleri kapsamında 10 Ekim 2025 Cuma akşamı Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda düzenleyeceği açılış konseriyle 2025-2026 sezonunu sanatseverlerle birlikte karşılayacak.
Bu özel gecede, klasik müziğin iki önemli eseri müzikseverlerin beğenisine sunulacak. İlk bölümde, Maurice Ravel’in cazın renkleriyle zenginleştirdiği Sol Majör Piyano Konçertosu seslendirilecek. Konçerto, virtüözite ve lirizmi bir araya getirerek dinleyicilere hem enerjik hem de duygusal bir deneyim yaşatacak. Konserin ikinci bölümünde ise Johannes Brahms’ın senfonik repertuarın zirvesinde yer alan 4. Senfonisi yer alacak. Derin temaları, dramatik yapısı ve görkemli finaliyle Brahms’ın bu eseri güçlü bir müzikal yolculuk sunacak.
Açılış konserinde orkestrayı, uzun yıllardır İDSO sahnesinde özel bir yere sahip olan İtalyan şef Antonio Pirolli yönetecek. Konserin solisti ise uluslararası alanda takdir gören ve derin müzikalitesiyle tanınan ünlü Rus piyanist Nikolai Lugansky olacak.
80. Yıl Ruhuyla Zenginleşen Sezon
İDSO, bu sezon da dünya klasik müziğinin başyapıtları ile Türk bestecilerin eserlerini bir araya getirecek. Orkestranın 80. yılını kutlayacağı bu sezonda, Beethoven, Brahms, Ravel, Debussy ve Tchaikovsky gibi büyük isimlerin eserleri evrensel bir perspektifle sunulurken, Ulvi Cemal Erkin ve Cemal Reşit Rey gibi Cumhuriyet dönemi öncü bestecilerine de özel bir yer ayrılacak. Sezon boyunca Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden değerli şefler ve solistler, piyanodan kemana, şan sanatçılarından nefesli çalgılara kadar geniş bir yelpazede virtüözlerle sahnede olacak. İDSO, her konserde farklı bir renk ve yorum anlayışı sunmayı hedeflerken, uluslararası iş birlikleri ve Türk sanatçıların ustalığıyla sezonun ruhunu tamamlayacak.
“Geçmişe Saygı, Bugüne Sahip Çıkış, Geleceğe Umut Dolu Selam”
Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, yeni sezonla ilgili olarak şunları söyledi: “İDSO’nun 80. yılı bizim için sadece bir sanat sezonu değil; geçmişimize saygı, bugünümüze sahip çıkış ve geleceğe umut dolu bir selamdır. Açılış konserimizde Ravel ve Brahms’ın ölümsüz eserleriyle sanatseverlerle buluşacak, sanatın birleştirici ve dönüştürücü gücüne tanıklık edeceğiz. Sezon boyunca dünya klasik müziğinin başyapıtları ile Türk bestecilerimizin eserlerini birlikte dinleyecek, onların hayallerinin perde arkasını keşfedeceğiz. 2025-2026 sezonunda orkestramızın konserlerinde buluşmak ve bu eşsiz ses ve ahenge ortak olmak üzere herkesi sanatın sıcak iklimine davet ediyoruz.”
Müziğin Kültürel Hafızasına Dokunan Bir Yolculuk
İDSO Müdürü Aycan Küçüközkan, açılış konserine dair şunları belirtti: “Repertuvar seçiminde çeşitlilik ve yeniliği her zaman ön planda tutuyoruz. Barok’tan klasik döneme, romantizmden moderne uzanan geniş bir yelpazeyle müzik tarihinin renkli panoramasını sanatseverlere sunmayı amaçlıyoruz. Bu sezon her konser kendi hikayesini anlatacak; tüm repertuvar birleştiğinde 80. yılımıza yakışır büyük bir müzikal yolculuğa tanıklık etmiş olacağız. Müziğin kültürel hafızasına dokunan bu yolculukta tüm dinleyicilerimizi yanımızda görmekten mutluluk duyacağız.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı