Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve tıbbi-aromatik bitkiler alanında Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden biri olan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM), uluslararası iş birliklerine kapı açmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Hindistan Başkonsolosu Shiri Mijito Vinito’yu ağırlayan BAÇEM, Hindistan’ın geleneksel tıp ve doğal tedavi yöntemlerini kapsayan AYUSH Bakanlığı hakkında detaylı bilgi aldı.

AYUSH BAKANLIĞI HAKKINDA BİLGİ PAYLAŞIMI

Ziyaret sırasında, Hindistan’da faaliyet gösteren AYUSH Bakanlığı’nın bitkisel üretim ve araştırma çalışmaları hakkında bilgi alan BAÇEM yetkilileri, Başkonsolos Vinito ile karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu. Başkonsolos, AYUSH Bakanlığı bünyesindeki projelerin BAÇEM ile ortaklaşa yürütülebileceğini belirtti. Özellikle BAÇEM’de yetiştirilen Ayurveda bitkileri ve diğer tıbbi-aromatik türler üzerinde iş birliği yapılmasının mümkün olduğu ifade edildi.

ORTAK PROJELER İÇİN OLUMLU ZEMİN OLUŞTU

Toplantıya, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Eğitim ve Tarımsal Üretim Şube Müdürlüğü (BAÇEM) teknik personelleri de katıldı. BAÇEM’in araştırma, eğitim ve üretim faaliyetleri hakkında kapsamlı bilgi sunulan görüşmede, Hindistan’ın zengin geleneksel tıp deneyimi ile BAÇEM’in bilimsel ve uygulamalı altyapısının birleşmesinin her iki ülke için önemli fırsatlar yaratacağı vurgulandı. Görüşmelerin sonunda, iki kurum arasında ilerleyen dönemlerde ortak projelerin hayata geçirilmesi konusunda olumlu bir ortam sağlandı. Bu iş birliği, Türkiye-Hindistan arasında tıbbi-aromatik bitkiler alanında yeni bir köprü kurulmasını sağlarken, BAÇEM’in uluslararası görünürlüğünü de artıracak.