Antalya Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Hizmet Komisyonu, 2025 yılının ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Dr. Çiğdem Hacıoğlu, Başkan Danışmanı Mehmet Karavural, Engelli Hizmetleri Şube Müdürü Fatin Iltar, daire başkanları, üniversite temsilcileri, kamu kurumları, STK'lar, meslek odaları ve ilçe belediyelerinden yetkililer katıldı.
ERİŞEBİLİR BİR ANTALYA İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Toplantının açılış konuşmasını yapan Dr. Çiğdem Hacıoğlu, Engelsiz Hizmet Komisyonu'nun önemine vurgu yaparak, engelli bireylere yönelik hizmetlerin artırılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Hacıoğlu, "Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla komisyon faaliyetlerimiz hız kesmeden sürüyor. Alınan kararları hızlıca uygulamaya koymak için yoğun çaba harcıyoruz. Özellikle erişilebilirlik konusunda önemli adımlar attık. Antalya Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası, erişilebilirlik çalışmalarını tamamlayarak Uluslararası Erişebilirlik Sertifikası almaya hak kazandı. Böylece belediyemiz 27. erişilebilirlik sertifikasını elde etmiş oldu." dedi.
2025 yılı içinde merkez ve 6 ilçede danışmanlık hizmeti kapsamında 1255, engelsiz ulaşım hizmetlerinde ise 1710 kez destek sağlandığını aktaran Hacıoğlu, "Falez, Pınarbaşı ve Demirgül Mola Evleri’nde 3 araçla 110 farklı kişiye toplam 2 bin 450 kez hizmet verildi. Konyaaltı ve Lara Engelsiz Plajlarında 66 bin 801 kez hizmet sunuldu. Ayrıca Büyükşehir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 502 engelli öğrencimize eğitim ve destek sağlanıyor. Toplu taşıma otobüs şoförlerimize engelli ve otizm farkındalığını artırmak için düzenli hizmet içi eğitimler verilmeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
TOPLU TAŞIMADA ENGELLİLER İÇİN YENİ DÜZENLEMELER
Toplantıda, toplu taşıma araçlarını kullanan bedensel engelli vatandaşların refakatçi bulundurma hakları ve tekerlekli sandalye kullanan bireylerin araçlara erişim standartlarının belirlenmesi için çalışmalar başlatıldığı bildirildi. Ayrıca raylı sistemlerde engelli araçlarına ilişkin düzenlemeler, ABB bünyesindeki otobüs şoförlerinin eğitimi, otobüslerde sesli bilgilendirme sistemlerinin uygulanması ve kaldırım işgalleri gibi önemli konular da ele alındı.
